Συχνές ερωτήσεις για την Ομοιοπαθητική

Συχνές Ερωτήσεις

Τι απαγορεύεται όταν κάνω Ομοιοπαθητική και γιατί;

Ο κάθε οργανισμός έχει διαφορετική ευαισθησία σε διάφορες ουσίες που καταναλώνουμε ή χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Στην εφαρμογή της ομοιοπαθητικής θεραπείας έχει παρατηρηθεί ότι κάποιες από αυτές τις ουσίες αναστέλλουν τη δράση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου δυσχεραίνοντας την εξέλιξη της θεραπείας. Γι’ αυτό το λόγο ο ομοιοπαθητικός σας ιατρός θα σας ζητήσει να αποφύγετε κάποιες από τις ουσίες αυτές. Καλό είναι κυρίως κατά τους πρώτους μήνες της θεραπείας να απέχετε ολοκληρωτικά για να μπορέσει ο ιατρός σας να κρίνει σωστά την δράση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου. Η ευαισθησία του κάθε οργανισμού σε αυτές τις ουσίες δεν είναι μετρήσιμη, γι’ αυτό και δίδονται σε όλους τους ασθενείς οι ίδιες οδηγίες. Ο χρόνος που θα χρειαστεί να αποφεύγετε αυτές τις ουσίες εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μπορεί να έρθει σε ισορροπία ο οργανισμός σας και πόσο ικανός είναι να διατηρήσει την ισορροπία αυτή.

ΚΑΦΕΪΝΗ
Δεν επιτρέπονται: καφές, μέντα, γκουαρανά, αναψυκτικά ή παυσίπονα με καφεΐνη, λικέρ ή γλυκά με γεύση καφέ ή μόκκα.
Επιτρέπονται: ρόφημα σοκολάτα, υποκατάστατα του καφέ από κριθάρι, ρεβίθι, κιχώρι, σύκα κ.ά.
Σε μικρές ποσότητες, ανάλογα με την ευαισθησία του ασθενούς και τις οδηγίες του γιατρού, επιτρέπεται το τσάι (1 φλιτζάνι την ημέρα), ο καφές ντεκαφεϊνέ (1 φλιτζάνι την ημέρα) και η Coca-cola (1 ποτήρι την ημέρα).

ΜΕΝΤΑ – MENTHOL
Δεν επιτρέπονται: τσίχλες, καραμέλες, κρέμες, καλλυντικά και οδοντόκρεμες με μέντα.
Επιτρέπονται: τσίχλες, καραμέλες, κρέμες, καλλυντικά και οδοντόκρεμες με γλυκάνισο, δυόσμο ή ευκάλυπτο.

ΚΑΜΦΟΡΑ-ΝΑΦΘΑΛΙΝΗ
Δεν επιτρέπονται: αντισκωρικά, έμπλαστρα, αλοιφές, κρέμες για εντριβή, για κρυολόγημα, μυοχαλαρωτικές και θερμαντικές που περιέχουν κάμφορα.
Επιτρέπονται: αντισκωρικά με λεβάντα, όλα τα παραπάνω εφόσον δεν περιέχουν κάμφορα.

ΧΗΜΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Δεν επιτρέπονται: αντιβιοτικά, κορτιζόνη, ορμόνες, μείζονα ηρεμιστικά, αναισθητικά, ευγενόλη (πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό και ανάλογα με την περίσταση).
Επιτρέπονται: ήπια παυσίπονα εφόσον δεν περιέχουν κάτι από τα παραπάνω.

Μπορώ να παίρνω και τα συμβατικά μου φάρμακα ή πρέπει να τα διακόψω;

Η κάθε περίπτωση ασθενούς είναι διαφορετική γι’ αυτό και πρέπει να συμβουλεύεστε το θεράποντα ομοιοπαθητικό γιατρό για να σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες.

Μία χρόνια φαρμακευτική αγωγή δεν διακόπτεται απαραίτητα όταν κάποιος κάνει Ομοιοπαθητική. Συχνά στην καθημερινή ιατρική αντιμετώπιση περιστατικών ακολουθείται επιτυχώς η παράλληλη θεραπεία Ομοιοπαθητικής και συμβατικής Ιατρικής.

Χρόνια αγωγή για ασθένειες όπως υπέρταση, θυρεοειδοπάθειες, καρδιολογικά προβλήματα, ψυχικές παθήσεις κ.ά., μπορούν να μειωθούν ή να διακοπούν σταδιακά όπου αυτό είναι δυνατόν (σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό), ανάλογα με την εξέλιξη και την πρόοδο της υγείας του ασθενούς κατά την ομοιοπαθητική θεραπεία. Η απόφαση της διακοπής ή όχι των συμβατικών φαρμάκων εξαρτάται από το θεραπευτικό όφελος που θα έχει ο ασθενής και αυτή η απόφαση μπορεί να αναθεωρηθεί στο πλαίσιο της παρακολούθησης της εξέλιξης της θεραπευτικής πορείας.
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν αλληλεπιδράσεις με τα συμβατικά φάρμακα δεδομένου ότι δεν δρουν φαρμακοκινητικά στο ίδιο βιοχημικό επίπεδο. Η ταυτόχρονη χορήγηση συμβατικών και ομοιοπαθητικών σκευασμάτων είναι απολύτως ασφαλής.

Για πόσο συνεχίζω την ομοιοπαθητική αγωγή;

Επιτυχημένη ομοιοπαθητική θεραπεία σημαίνει η έλλειψη της ανάγκης για πλέον χορήγηση φαρμάκων, είτε συμβατικών είτε ομοιοπαθητικών, ή η μείωσή τους στην ελάχιστη δυνατή ποσότητα.
Από τη στιγμή της ίασης, με την καθοδήγηση πάντα του ομοιοπαθητικού ιατρού, η αγωγή μπορεί να σταματήσει. Ο ασθενής θα χρειαστεί να επανέλθει στον ιατρό μόνο σε περίπτωση υποτροπής ή σε εμφάνιση κάποιας άλλης ασθένειας.

Είμαι υπό ομοιοπαθητική αγωγή και αρρώστησα, τί πρέπει να κάνω;

Αν κατά τη διάρκεια της θεραπείας παρουσιαστεί κάποιο οξύ πρόβλημα όπως κρυολόγημα, διάρροια, αμυγδαλίτιδα, ιγμορίτιδα, ωτίτιδα, βήχας κ.ά., το καλύτερο είναι ο ασθενής να έλθει σε επαφή με τον ομοιοπαθητικό του ιατρό. Αυτός θα εκτιμήσει την εικόνα συνολικά και θα σας κατευθύνει αν πρέπει να πάρετε ομοιοπαθητικό φάρμακο για την οξεία κατάσταση ή όχι.
Η χρήση ομοιοπαθητικών φαρμάκων χωρίς οδηγίες από τον ιατρό, δυσχεραίνει το έργο του καθώς μπορεί να περιπλέξει την εικόνα του φαρμάκου που σας έχει δοθεί. Εκτός αυτού, καταπονεί και τον οργανισμό που στοχεύει στην αυτοθεραπεία γι’ αυτό και πρέπει να αποφεύγεται. Σε περίπτωση αμφιβολίας απευθυνθείτε άμεσα στον ιατρό σας.
Καλό είναι επίσης να αποφύγετε να πάρετε κάποιο χημικό φάρμακο. Εάν αυτό είναι απαραίτητο, ο ομοιοπαθητικός σας ιατρός θα το κρίνει και θα σας δώσει τις ανάλογες οδηγίες.
Σε σοβαρές και επείγουσες καταστάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε συμβατικό φάρμακο χρειαστεί ανεξάρτητα της ομοιοπαθητικής θεραπείας, και χωρίς κίνδυνο συνέργειας των ομοιοπαθητικών φαρμάκων με οποιαδήποτε άλλη ουσία.

⟵ πίσω