Πώς είναι η επίσκεψη στον

Πώς είναι η επίσκεψη στον ομοιοπαθητικό ιατρό;
Η πρώτη επίσκεψη διαρκεί συνήθως μία ή μιάμιση ώρα και είναι σχεδόν αποκλειστικά λεκτική υπό τύπου συνέντευξης. Ο ιατρός αν χρειαστεί θα προχωρήσει σε κλινική εξέταση όπως επισκόπηση ή ακρόαση με στηθοσκόπιο και θα δει εργαστηριακές εξετάσεις. Η επικέντρωση όμως θα γίνει η πλήρης και αναλυτική περιγραφή των συμπτωμάτων από τον ασθενή όπως αυτά εκφράζονται στον συγκεκριμένο οργανισμό. Ο ασθενής θα περιγράψει με λεπτομέρεια την κατάστασή του και ο ιατρός θα κάνει διευκρινιστικές ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις αυτές αφορούν στην καλύτερη καταγραφή και κατανόηση των συμπτωμάτων, την έναρξη, την εξέλιξη και την πορεία της νόσου.
Τα συμπτώματα της νόσου είναι όχι μόνο η έκφραση της ασθένειας αλλά και η προσπάθεια του οργανισμού να επανέλθει στην υγεία. Το ομοιοπαθητικό φάρμακο δρα ιδανικά για να βελτιώσει αυτή την προσπάθεια, επιτρέποντας τη θεραπεία ακόμη και χρόνιων ασθενειών. Η συνέντευξη περιλαμβάνει και ερωτήσεις σχετικά τα συμπτώματα σωματικά και ψυχικά, τροποποιητικούς παράγοντες όπως για παράδειγμα το είδος του πόνου/ενόχλησης, το πότε και πώς ξεκίνησε, η ένταση των συμπτωμάτων, τι τα επηρεάζει, τα χειροτερεύει ή τα ανακουφίζει κ.ά. Η ψυχοδιανοητική κατάσταση του ασθενούς, αλλά και ερωτήσεις σχετικά με τον ύπνο, τα ενδιαφέροντά του, ακόμα και τις επιθυμίες και τις απέχθειες σε διάφορα φαγητά είναι σημαντικά. Ο ιατρός προσπαθεί να συνδυάσει τα σωματικά και τα ψυχοδιανοητικά χαρακτηριστικά της συμπτωματολογίας χωρίς όμως να χαρακτηρίζει την προσωπικότητά του ασθενούς. Η πληροφορία δεν στηρίζεται δηλαδή στον χαρακτήρα του ασθενούς, αλλά στα χαρακτηριστικά του όταν νοσεί.
Στην ομοιοπαθητική, η ιατρική διάγνωση, π.χ. γαστροοισοφαγική συνδρομή, δεν είναι αρκετή για την εύρεση του φαρμάκου και τη συνταγογράφηση. Η ομοιοπαθητική δεν θεραπεύει την ασθένεια αλλά τον ασθενή, είναι δηλαδή εξατομικευμένη. Το καθήκον του ομοιοπαθητικού ιατρού είναι να κατανοήσει τι είναι μοναδικό στον ασθενή και να βρει το ιδιαίτερο φάρμακο που θα βοηθήσει τον οργανισμό του. Έτσι μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίας ή δίνεται αμέσως η συνταγή από τον ιατρό ή ειδοποιείται ο ασθενής σε δεύτερο χρόνο (συνήθως την επόμενη μέρα) για το ποιο είναι το ενδεικνυόμενο φάρμακο.
Η δεύτερη επίσκεψη σε χρόνια νοσήματα γίνεται συνήθως ένα μήνα μετά την πρώτη επίσκεψη. Σκοπός της είναι να αξιολογηθεί η δράση του φαρμάκου που δόθηκε στην πρώτη επίσκεψη και αποφασιστεί ανάλογα η συνέχεια της θεραπείας.
Πότε να κάνω ομοιοπαθητική;
Η ομοιοπαθητική ενδείκνυται από την βρεφική ηλικία μέχρι το βαθύ γήρας και είναι ασφαλής για τις εγκύους.
Επιλέγει κάποιος την Ομοιοπαθητική για να ενισχύσει ή να διατηρήσει το επίπεδο υγείας του στο καλύτερο δυνατό σημείο ακόμα και όταν δεν έχει κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα. Είναι η κατεξοχήν προληπτική μέθοδος η οποία ενισχύει εν γένει την υγεία του οργανισμού.
Επιλέγει λοιπόν κάποιος να κάνει ομοιοπαθητική:
• όταν έχει ένα συχνό σύμπτωμα το οποίο ανακουφίζεται προσωρινά με χημικά φάρμακα αλλά αυτό επανέρχεται, όπως πονοκέφαλοι, πόνοι περιόδου, στομαχικές ή εντερικές διαταραχές, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις κ.α.
• όταν αντιλαμβάνεται ότι αρρωσταίνει συχνά, δηλαδή το επίπεδο υγείας του αρχίζει να φθίνει και κάνει συχνές ιώσεις, ωτίτιδες, αμυγδαλίτιδες, ουρολοιμώξεις κ.α.
• όταν ψάχνει μία εναλλακτική στην κατανάλωση χημικών φαρμάκων κάθε φορά που χρειάζεται να αντιμετωπίσει μία ασθένεια είτε αυτή είναι οξεία, είτε χρόνια, είτε σωματική, είτε ψυχοδιανοητική. Όταν δηλαδή αρρωστήσει έχει την επιλογή να αποφύγει την κατάχρηση αντιβιώσεων, κορτιζόνης, ψυχοφαρμάκων κ.α. και των παρενεργειών τους.
• όταν έχει διαγνωσθεί με κάποια ασθένεια και δεν θέλει να αντιμετωπίσει μόνο την συμπτωματολογία της, αλλά να την αντιληφθεί ολιστικά, δηλαδή ως γενικό σύμπτωμα ανισορροπίας του οργανισμού, και να τον ενισχύσει να ρυθμιστεί και να αντεπεξέλθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Πόσο κοστίζει η ομοιοπαθητική θεραπεία;
Η πρώτη επίσκεψη είναι διάρκειας τουλάχιστον μίας ώρας και το κόστος στο ιατρείο μας είναι 70 ευρώ.
Οι επόμενες επισκέψεις διαρκούν περίπου 30 λεπτά και το κόστος τους είναι 50 ευρώ.
Το κόστος των ομοιοπαθητικών φαρμάκων ανά μήνα για ένα ασθενή είναι περίπου 12 – 20 (είκοσι) ευρώ.
⟵ πίσω