Μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα μέσω της διατροφής;

Συγγραφέας: Ναταλία Νικολαΐδη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc.

Μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα μέσω της διατροφής; Η απάντηση είναι «Ναι!». Η διατροφή είναι κομβικός παράγοντας αφ’ ενός στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού στα φυσιολογικά επίπεδα και αφ’ ετέρου στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ερευνητές έχουν αξιολογήσει τα περισσότερα μοτίβα διατροφής και η πλειονότητα της επιστημονικής κοινότητας έχει καταλήξει, ότι το Μεσογειακό πρότυπο Διατροφής είναι το επικρατέστερο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της φλεγμονώδους αντίδρασης του οργανισμού.

Η Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πληθώρα τροφών πλούσιες σε φυσικά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά), ω-3 λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, αβοκάντο, λιπαρά ψάρια) και σιτηρά ολικής άλεσης. Από την άλλη, περιορίζει το κόκκινο κρέας, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες
(αρτοσκευάσματα και αλμυρά σνακ), τα κορεσμένα και trans λιπαρά (τηγανιτά, βούτυρα, συσκευασμένα τρόφιμα) και τη ζάχαρη.

Ενδεικτικά μια «Μεσογειακή διατροφική ημέρα» θα περιλάμβανε:
-3 μερίδες φρούτων
-5 μερίδες λαχανικών
-ψάρι με φρέσκο ελαιόλαδο και για συνοδευτικό πλιγούρι
– Παξιμάδια ολικής άλεσης
– Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με ξηρούς καρπούς και σπόρους

Ένα διατροφικό πρόγραμμα επιβάλλεται να είναι πλήρως εξατομικευμένο, οι παραπάνω προτάσεις
είναι ενδεικτικές.

Εκτός από την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου πλάνου διατροφής, εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος παίζει και ο ύπνος. Η καλή ποιότητα ύπνου σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα
φλεγμονής και οξειδωτικού στρες. Συγκεκριμένα, η Μεσογειακή διατροφή μέσω της αντιφλεγμονώδους ιδιότητάς της, έχει βρεθεί από έρευνες ότι βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι δεν μετράει μόνο το η διάρκεια του ύπνου αλλά και η ποιότητά του. Ταυτόχρονα, η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να αυξήσει την έκκριση της αδιπονεκτίνης, ορμόνη η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και βοηθάει στον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, τα οποία με τη σειρά τους είναι σημαντικά για την επίτευξη εποικοδομητικών κύκλων ύπνου. Οι κύκλοι αυτοί συμβάλλουν στην μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης φλεγμονής και χρόνιων νοσημάτων όπως καρδιαγγειακά και Διαβήτης.
Η ποιότητα του ύπνου δεν είναι πάντα εύκολα διαχειρίσιμη, η υιοθέτηση ενός Μεσογειακού πρότυπου διατροφής όμως, σε συνδυασμό με κάποια συγκεκριμένα φυσικά συμπληρώματα διατροφής μπορούν να ενισχύσουν απλά και εύκολα το ανοσοποιητικό σύστημα ειδικά τους φθινοπωρινούς μήνες που οι λοιμώξεις είναι σε έξαρση. Ενδεικτικά ακολουθούν κάποια συμπληρώματα διατροφής βασισμένα σε υπερτροφές :
– Ιπποφαές
– Βασιλικός πολτός
– Acerola
– Εχινάτσια

Ο τρόπος λήψης όπως και η συχνότητα είναι διαφορετικά για το κάθε συμπλήρωμα. Η ανάγκες είναι εξατομικευμένες και τα παραπάνω φυσικά συμπληρώματα διατροφής ενισχύουν τον οργανισμό με διαφορετικό τρόπο. Συμβουλευτείτε τον γιατρό, τον διαιτολόγο ή τον φαρμακοποιό σας πριν τη λήψη τους.

Συνοψίζοντας, μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με ποιοτικό ύπνο αλλά και ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες υγιεινής, μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό ενάντια σε εποχιακές λοιμώξεις.